„Revit pod druk 3D – czy da radę w polskich realiach?”

Revit, Rhino, Grasshopper, Blender, FreeCAD
andrzejS

„Revit pod druk 3D – czy da radę w polskich realiach?”

Post autor: andrzejS »

Cześć ..pytanie praktyczne:

W Polsce pojawiają się już pierwsze wydruki domów 3D, więc myślę o przygotowaniu projektu w Revit pod drukarkę betonową.
Ktoś próbował w Revicie podzielić model domu na warstwy do druku 3D i wygenerować pliki dla drukarki?
Czy da się to zrobić bez kombinowania z innym oprogramowaniem, czy lepiej łączyć Revit z Rhino/Grasshopper?

Chodzi mi o praktyczne doświadczenia, najlepiej od osób, które miały do czynienia z drukiem 3D w Polsce.
Każdy tip się liczy – od ustawień warstw po eksport plików do drukarki.
Leonidas

Re: „Revit pod druk 3D – czy da radę w polskich realiach?”

Post autor: Leonidas »

Nie drukowałem jeszcze niczego w betonie, ale trochę się w to wgłębiam, bo temat w Polsce dopiero raczkuje.
Widziałem, jak to robią ekipy w Holandii i Danii – tam Revit też był tylko bazą projektową, a resztę obrabiali w Rhino i Grasshopperze.
Podobno COBOD ma swój własny konwerter modeli, ale nie działa to bezpośrednio z Revit.

Sam próbowałem zbudować workflow Revit → IFC → Rhino i potem dalej do skryptu w Grasshopperze – da się, ale wymaga sporo czyszczenia geometrii, bo Revit zostawia mnóstwo zbędnych danych.
Jeśli dopiero zaczynasz, to lepiej podejść do tematu od strony Rhino, a Revit zostawić do klasycznej dokumentacji i kolizji.

W Polsce może jeszcze nikt nie drukuje z Revita, ale myślę, że to kwestia czasu – jak się pojawią większe pilotaże, to BIM zacznie się łączyć z drukiem 3D na serio.
ODPOWIEDZ