Cześć ..pytanie praktyczne:
W Polsce pojawiają się już pierwsze wydruki domów 3D, więc myślę o przygotowaniu projektu w Revit pod drukarkę betonową.
Ktoś próbował w Revicie podzielić model domu na warstwy do druku 3D i wygenerować pliki dla drukarki?
Czy da się to zrobić bez kombinowania z innym oprogramowaniem, czy lepiej łączyć Revit z Rhino/Grasshopper?
Chodzi mi o praktyczne doświadczenia, najlepiej od osób, które miały do czynienia z drukiem 3D w Polsce.
Każdy tip się liczy – od ustawień warstw po eksport plików do drukarki.
Active Topics
- autor:
LawTon czw sie 13, 2026 8:11 am Czy druk 3D naprawdę oszczędza ludzi, czy tylko zastępuje murarza operatorem? Wyświetl najnowszy post Odpowiedzi 1 Odsłony 1012 - autor:
Leonidas śr sie 05, 2026 7:03 am Druk 3D domów kontra prefabrykacja modułowa – czy za 5 lat drukarki przegrają z fabryką modułów? Wyświetl najnowszy post Odpowiedzi 1 Odsłony 1000 - autor:
LawTon sob lip 18, 2026 5:17 pm WT 2026 i EPBD – od kiedy dokładnie budynki muszą być zeroemisyjne i kogo to dotyczy? Wyświetl najnowszy post Odpowiedzi 1 Odsłony 996 - autor:
prefo sob lip 18, 2026 5:12 pm Firmy budowlane przechodzą na moduły drewniane przez WT 2026 – u kogoś już tak się dzieje? Wyświetl najnowszy post Odpowiedzi 2 Odsłony 913 - autor:
yepore1323 czw maja 28, 2026 12:33 pm Eksploatacja drukarek do betonu – kalibracja, awarie, serwis? Wyświetl najnowszy post Odpowiedzi 3 Odsłony 5415
„Revit pod druk 3D – czy da radę w polskich realiach?”
Re: „Revit pod druk 3D – czy da radę w polskich realiach?”
Nie drukowałem jeszcze niczego w betonie, ale trochę się w to wgłębiam, bo temat w Polsce dopiero raczkuje.
Widziałem, jak to robią ekipy w Holandii i Danii – tam Revit też był tylko bazą projektową, a resztę obrabiali w Rhino i Grasshopperze.
Podobno COBOD ma swój własny konwerter modeli, ale nie działa to bezpośrednio z Revit.
Sam próbowałem zbudować workflow Revit → IFC → Rhino i potem dalej do skryptu w Grasshopperze – da się, ale wymaga sporo czyszczenia geometrii, bo Revit zostawia mnóstwo zbędnych danych.
Jeśli dopiero zaczynasz, to lepiej podejść do tematu od strony Rhino, a Revit zostawić do klasycznej dokumentacji i kolizji.
W Polsce może jeszcze nikt nie drukuje z Revita, ale myślę, że to kwestia czasu – jak się pojawią większe pilotaże, to BIM zacznie się łączyć z drukiem 3D na serio.
Widziałem, jak to robią ekipy w Holandii i Danii – tam Revit też był tylko bazą projektową, a resztę obrabiali w Rhino i Grasshopperze.
Podobno COBOD ma swój własny konwerter modeli, ale nie działa to bezpośrednio z Revit.
Sam próbowałem zbudować workflow Revit → IFC → Rhino i potem dalej do skryptu w Grasshopperze – da się, ale wymaga sporo czyszczenia geometrii, bo Revit zostawia mnóstwo zbędnych danych.
Jeśli dopiero zaczynasz, to lepiej podejść do tematu od strony Rhino, a Revit zostawić do klasycznej dokumentacji i kolizji.
W Polsce może jeszcze nikt nie drukuje z Revita, ale myślę, że to kwestia czasu – jak się pojawią większe pilotaże, to BIM zacznie się łączyć z drukiem 3D na serio.